NIEUWS &
TIPS VAN NOOR

HOE KAN IK TANDVERKLEURING VOORKOMEN?

september 25, 2023 - Tandarts Noor

Laten we het hebben over iets waar velen van ons mee te maken krijgen: tandverkleuring. Dit veelvoorkomende probleem wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals onze eetgewoonten, drankkeuzes, rookgedrag en zelfs simpelweg ouder worden. Als jouw tandarts in Voorhout wil ik graag enkele nuttige tips delen om tandverkleuring te voorkomen en behandelen, zodat je kunt genieten van een stralende glimlach en een gezonde mond.

Voorkomen van Tandverkleuring: 

  • Regelmatige mondhygiëne: Poets je tanden minstens tweemaal per dag en flos dagelijks. Dit verwijdert oppervlakkige vlekken en voorkomt de opbouw van tandplak en tandsteen, die verkleuring kunnen veroorzaken. 
  • Beperk verkleuringsveroorzakers: Vermijd voedingsmiddelen en dranken die bekend staan om het veroorzaken van verkleuring, zoals koffie, thee, rode wijn, frisdrank, en kleurrijke bessen. 
  • Drink met een rietje: Als je toch geniet van dranken die kunnen verkleuren, gebruik dan een rietje om het contact met je tanden te verminderen. 
  • Spoel je mond: Spoel je mond met water na het eten of drinken om resten te verwijderen. 
  • Kauwgom met Xylitol: Kauwgom met xylitol kan helpen bij het verwijderen van vlekken en het stimuleren van speekselproductie, wat de mond schoon houdt. 
  • Stop met roken: Roken is een belangrijke oorzaak van tandverkleuring. Overweeg te stoppen om je tanden witter te houden. 

Behandelen van Tandverkleuring: 

  • Professionele tandenreiniging: Laat regelmatig professionele tandreinigingen uitvoeren bij door de tandarts of mondhygiënist in Voorhout om oppervlakkige vlekken te verwijderen. 
  • Tanden bleken: Overweeg professionele tandenbleking uitgevoerd door tandarts of mondhygiënist om diepere verkleuring te behandelen. Er zijn verschillende methoden beschikbaar, zoals in-office bleken of thuisbleeksets. 
  • Cosmetische tandheelkunde: In sommige gevallen kan cosmetische tandheelkunde, zoals het plaatsen van facings of het aanbrengen van kronen, worden overwogen om ernstige verkleuring te behandelen. 
  • Goede mondhygiëne handhaven: Blijf regelmatig poetsen, flossen en mondspoelmiddelen gebruiken om nieuwe verkleuring te voorkomen na behandeling. 

Het is belangrijk op te merken dat niet alle verkleuring even gemakkelijk te verwijderen is, en sommige tandverkleuring kan een teken zijn van diepere gezondheidsproblemen. Daarom is het raadzaam om met je tandarts te overleggen voordat je een behandelplan kiest. Samen kunnen we de meest geschikte oplossing vinden om je glimlach weer stralend te maken. 

(0252) 23 06 56