NIEUWS &
TIPS VAN NOOR

HOE VOORKOM JE GAATJES IN JE TANDEN?

september 25, 2023 - Tandarts Noor

Als tandarts in Voorhout kom ik vaak in aanraking met tandbederf, dat ook wel cariës of gewoonweg gaatjes wordt genoemd. Het is een veelvoorkomend tandheelkundig probleem dat ontstaat door de geleidelijke afbraak van tandweefsel als gevolg van zuren die worden geproduceerd door bacteriën in de mond. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van tandbederf of gaatjes.

Oorzaken en manieren om gaatjes te voorkomen: 

  • Plaquevorming: Plaque is een kleverig laagje bacteriën dat zich op de tanden vormt. Als het niet regelmatig wordt verwijderd door poetsen en flossen, kunnen de bacteriën zuren produceren die het tandglazuur aantasten en leiden tot tandbederf. Het is belangrijk om regelmatig en grondig te poetsen en dagelijks te flossen om plaquevorming te voorkomen. 
  • Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken: Bacteriën in de mond voeden zich met suikers uit voedingsmiddelen en dranken, en ze produceren zuren als bijproduct. Regelmatige consumptie van suikerhoudende producten verhoogt het risico op tandbederf. Beperk dus de inname van suikerhoudende voedingsmiddelen en kies voor gezondere alternatieven. 
  • Onvoldoende fluoride: Fluoride is essentieel voor het versterken van het tandglazuur en het voorkomen van tandbederf. Zorg ervoor dat je tandpasta met fluoride gebruikt en overweeg om fluoridebehandelingen te ondergaan bij de tandarts, vooral als je een verhoogd risico hebt op tandbederf. 
  • Onvoldoende speekselproductie: Speeksel heeft een beschermende werking voor het gebit omdat het de zuren neutraliseert en helpt bij het wegspoelen van bacteriën en voedselresten. Sommige medicijnen, medische aandoeningen of bepaalde levensstijlfactoren kunnen de speekselproductie verminderen. Het kauwen van suikervrije kauwgom kan helpen om de speekselproductie te stimuleren. 
  • Onregelmatige tandheelkundige controles: Regelmatige tandartscontroles zijn van cruciaal belang om tandbederf vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Bezoek ten minste twee keer per jaar je tandarts voor controles en professionele reinigingen. 
  • Onvoldoende mondhygiëne bij kinderen: Jonge kinderen zijn ook vatbaar voor tandbederf, vooral als ze niet goed leren tanden te poetsen en te flossen. Ouders moeten helpen bij het poetsen van de tanden van hun kinderen totdat ze de vaardigheid zelf kunnen beheersen. 

Het voorkomen van tandbederf is mogelijk door een goede mondhygiëne te handhaven, suikerinname te beperken, regelmatig op controle te gaan bij tandarts of mondhygiënist in Voorhout. Het is belangrijk de juiste preventieve maatregelen te nemen. Door de juiste stappen te nemen, houdt je jouw tanden gezond en kun je tandbederf voorkomen. Bij Tandarts Noor zorgen wij samen zorgen voor uw mond. 

(0252) 23 06 56