NIEUWS &
TIPS VAN NOOR

TIPS OM SLECHTE ADEM TE VOORKOMEN EN BEHANDELEN

september 25, 2023 - Tandarts Noor

Een veelvoorkomend onderwerp dat ik met mijn patiënten bespreek in de tandartspraktijk in Voorhout, is hoe ze slechte adem, ook bekend als halitose, kunnen voorkomen en behandelen. Slechte adem is een gevoelig onderwerp, en als tandarts begrijp ik volledig hoe dit probleem zowel fysiek ongemak als emotioneel ongemak met zich kan meebrengen. Het is een kwestie die mensen vaak niet gemakkelijk durven te bespreken, ook niet met hun tandarts in de tandartspraktijk. Maar ik wil benadrukken dat je niet alleen bent, en dat wij van Tandarts Noor er zijn om je te helpen.

Als tandarts in Voorhout deel ik graag mijn persoonlijke inzichten en advies over je slechte adem kan voorkomen en behandelen. 

 • Grondig tandenpoetsen: Persoonlijk raad ik aan om je tanden minstens tweemaal daags gedurende ten minste twee minuten te poetsen. Het gebruik van een tandpasta met fluoride is hierbij essentieel. Vergeet niet om zachtjes je tong te poetsen, omdat bacteriën op de tong vaak een belangrijke oorzaak zijn van slechte adem. 
 • Flossen en interdentale borstels: Om voedselresten en bacteriën te verwijderen, is het belangrijk om regelmatig te flossen en interdentale borstels te gebruiken om de ruimtes tussen je tanden en kiezen schoon te maken. 
 • Mondwater gebruiken: Het gebruik van een antibacterieel mondwater kan helpen bij het doden van de bacteriën die slechte adem veroorzaken. Dit is een praktijk die ik persoonlijk aanbeveel. 
 • Hydratatie: Voldoende water drinken is belangrijk om je mond vochtig te houden. Een droge mond kan namelijk bijdragen aan slechte adem. 
 • Gezonde voeding: Een uitgebalanceerd dieet met veel groenten en fruit is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar kan ook helpen bij het voorkomen van slechte adem. Knapperige groenten en fruit kunnen helpen tandplak te verwijderen. 
 • Regelmatige Tandartsbezoeken: Als tandarts in Voorhout benadruk ik het belang van regelmatige tandartscontroles. We kunnen onderliggende problemen, zoals tandbederf of tandvleesaandoeningen, opsporen en behandelen, die slechte adem kunnen veroorzaken. 
 • Tongschraper: Het gebruik van een tongschraper is een eenvoudige maar effectieve manier om bacteriën van het oppervlak van je tong te verwijderen. 
 • Roken en Alcoholgebruik: Persoonlijk raad ik het vermijden van roken en matiging van alcoholgebruik sterk aan, omdat ze slechte adem kunnen veroorzaken en verergeren. 
 • Voedingskeuzes: Let op voedselinname, vooral voor sociale gelegenheden. Sommige voedingsmiddelen, zoals knoflook en uien, kunnen tijdelijke slechte adem veroorzaken. 
 • Medische Aandoeningen: Als de slechte adem aanhoudt, kan het een teken zijn van een onderliggende medische aandoening. Raadpleeg dan een arts voor een grondiger onderzoek. 
 • Stressmanagement: Stress kan de speekselproductie verminderen, wat bijdraagt aan een droge mond en slechte adem. Als tandarts moedig ik stressmanagementtechnieken aan om dit te verminderen. 

Wat je moet weten, is dat er bijna altijd iets aan te doen is. Samen kunnen we een behandelplan opstellen om de oorzaak aan te pakken en je te helpen een frissere adem te krijgen. Dit kan veranderingen in je mondverzorgingsroutine omvatten, evenals mogelijke medische behandelingen, afhankelijk van de oorzaak van je slechte adem. 

Bovendien wil ik benadrukken dat het praten over slechte adem en zoeken naar hulp een teken is van zelfzorg en verantwoordelijkheid voor je mondgezondheid. Het is een stap in de richting van een gezondere en meer zelfverzekerde versie van jezelf. Dus wees niet terughoudend, want ik ben hier om je te ondersteunen en te begeleiden op weg naar een frisse adem en een stralende glimlach. Je hoeft dit niet alleen te dragen, want ik sta naast je om te helpen. 

(0252) 23 06 56