NIEUWS &
TIPS VAN NOOR

WELKE VOEDING IS NIET GOED VOOR JE TANDEN?

september 25, 2023 - Tandarts Noor

Als ervaren tandarts in Voorhout deel ik graag enkele inzichten over voedingsmiddelen niet goed zijn voor je tanden en dus een slechte invloed hebben op de gezondheid van je tanden. We begrijpen allemaal dat onze voedingskeuzes onze algehele gezondheid beïnvloeden, maar we realiseren ons soms niet hoe belangrijk ze zijn voor onze mondgezondheid. 

Hier zijn enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen en dranken die ik  als Tandarts Noor aanbeveel om met mate te consumeren of zelfs te vermijden om je tanden gezond te houden: 

  • Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken: Suiker is de favoriete voedingsbron van bacteriën in je mond. Deze bacteriën produceren zuren die het tandglazuur kunnen aantasten en leiden tot tandbederf. Snoep, frisdrank, vruchtensappen en sommige ontbijtgranen zijn vaak boosdoeners. Overweeg suikervrije alternatieven om je suikerinname te verminderen. 
  • Zure voedingsmiddelen en dranken: Voedingsmiddelen met een hoog zuurgehalte, zoals citrusvruchten, tomaten en zure snoepjes, kunnen het tandglazuur verzwakken en gevoeliger maken voor slijtage. Als je ze consumeert, wacht dan even met tandenpoetsen om je glazuur niet te beschadigen. 
  • Plakkerige en zetmeelrijke voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen zoals chips, wit brood en gedroogd fruit kunnen aan je tanden blijven plakken en dienen als voedsel voor bacteriën. Zorg ervoor dat je grondig poetst en flost om resten te verwijderen na consumptie. 
  • Alcohol en Tabak: Alcohol kan uitdroging van de mond veroorzaken, wat het risico op tandvleesaandoeningen kan verhogen. Roken of kauwen op tabak kan ernstige tandheelkundige problemen veroorzaken, waaronder tandvleesaandoeningen en mondkanker. Het vermijden van deze stoffen is de beste keuze voor je mondgezondheid. 
  • Koolzuurhoudende dranken: Frisdranken, zelfs dieetvarianten, bevatten zuren en suikers die het tandglazuur kunnen beschadigen. Bovendien kunnen de koolzuurbellen je mond uitdrogen. Als je af en toe geniet van een frisdrank, gebruik dan een rietje om contact met je tanden te verminderen. 
  • Cafeïnehoudende dranken: Koffie en zwarte thee bevatten cafeïne, die de mond kan uitdrogen en vlekken op je tanden kan veroorzaken. Drink na deze dranken wat water om je mond te spoelen. 

Onthoud dat matiging essentieel is. Je hoeft deze voedingsmiddelen en dranken niet volledig te vermijden, maar wees je bewust van hun impact op je mondgezondheid. Daarnaast is een goede mondhygiëne, zoals regelmatig poetsen, flossen en tandartscontroles, van vitaal belang voor het behouden van een gezond gebit.

Bij Tandarts Noor in Voorhout staan we altijd klaar om je vragen te beantwoorden en advies te geven over hoe je voor je tanden kunt zorgen. Samen kunnen we werken aan het behouden van een gezonde mond en een stralende glimlach.

(0252) 23 06 56